VRIJWILLIGERSWERK

Samen de schouders onder Sporting Krommenie!

Vrijwilligers zijn écht keihard nodig! Maar waar hebben we dan al die vrijwilligers voor nodig?

Wekelijks spelen er ruim 1400 voetballers van onze eigen vereniging en uitspelende verenigingen een wedstrijd op ons complex. Al deze voetballers nemen familie, vriend(inn)en, trainers en begeleiders mee. Om dit allemaal in goede banen te leiden is er wekelijks hulp nodig. 

Elk lid moet daarom een steentje bij gaan dragen. En of je nu liever in de kantine staat of dat je graag een wedstrijd fluit, mag je helemaal zelf weten! Je kan het doorgeven op vrijwilliger@sportingkrommenie.nl. Je kunt je natuurlijk ook meteen inschrijven in de voetbalapp. Hieronder een uitleg.
Geef je niks op dan word je automatisch ingedeeld voor een kantinedienst, want daar is de nood nog altijd het hoogst. Je kunt je ook inzetten als (assistent-)trainer of in een coordineerende rol, daarnaast komen we altijd scheidsrechters tekort. Ook op het gebied van communicatie kunnen we extra handjes gebruiken bij het vullen van de website of onze social media. Dus waar je interesses ook liggen, er is altijd vrijwilligerswerk genoeg.
Soms worden per ongeluk ouders ingedeeld, terwijl kinderen al oud genoeg zijn om zelf de vrijwilligerstaak in te vullen. Vaak komt dat, omdat het mailadres van de ouders nog in ons bestand staat. Geef dus zelf op tijd wijzigingen in telefoonnummer, adresgegevens of mailadressen op. 
Het komt ook wel eens voor dat we iemand indelen die al vrijwilligerswerk doet. In dat geval mag je een mail sturen naar vrijwilliger@sportingkrommenie  en aangeven welke taak je al doet. Wij zorgen er dan voor dat je uit de kantinelijst gehaald wordt.
 
We zien je graag tegemoet op ons mooie complex!

VRIJWILLIGERSTAKEN

Het overzicht van een aantal van onze vrijwilligerstaken

Hieronder vind je een overzicht van een aantal vrijwilligerstaken. Nog lang niet allemaal. Wil jij wat doen voor de vereniging maar zie je hier niets tussen staan, informeer dan even bij onze commissie vrijwilligers. Zij kunnen kijken waar jij je steentje kan bijdragen.

Spelbegeleiders bij de jeugd

Korte omschrijving taak (wanneer is de taak goed volbracht)

Het begeleiden van de wedstrijden bij de JO8 t/m JO10 en het tot een goed einde brengen van deze wedstrijden.

In deze leeftijdscategorieën is er geen scheidsrechter op het veld aanwezig maar een spelbegeleider. Hij/zij geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte om het spel zelf te ontdekken en daar waar nodig fluit om de spelregels uit te leggen.

Geldende regels voor betreffende taak

De basispositie van de spelbegeleider is langs het veld. Hij beweegt mee met het spel. Wanneer het spel het nodig maakt kan de spelbegeleider het veld in bewegen. De spelbegeleider bewaakt de spelregels, legt de spelregels uit en zal alleen bij onduidelijkheid corrigeren en een beslissing nemen door middel van een fluitsignaal.

Beschrijving werkzaamheden

  • Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd betreedt hij/zij het veld om te kijken of de teams aanwezig zijn en stelt zich voor aan de leiders van de betreffende teams. Daarbij maakt hij/zij met de leiders afspraken over de rust en over de time-outs halverwege beide helften. Soms willen leiders geen time out (bv bij slecht weer). Ivm Corona worden er voorlopig vooraf geen handen geschud door de spelers.
  • Hij/zij zorgt ervoor dat de wedstrijd op het vastgestelde tijdstip begint
  • Vervolgens fluit hij/zij alleen indien het echt nodig is en zorgt dat de spelregels worden nageleefd en legt ze waar nodig uit aan de spelers (en leiders)
  • Hij/zij zorgt ervoor dat er op de juiste tijdstippen gefloten wordt voor de time-outs, rust en einde wedstrijd
  • Na de wedstrijd laat hij/zij beide teams penalty’s nemen en is de wedstrijd definitief afgelopen (alle spelers 1x om en om)
  • Hierna wordt er afscheid genomen van de teams en leiders en dient hij/zij ervoor te zorgen dat de kinderen ook afscheid van elkaar nemen, voorlopig zonder handen te schudden
  • De uitslag wordt doorgegeven bij het wedstrijdsecretariaat

Hulpmiddelen voor de taak (waar zijn deze vinden op het complex?)

De spelbegeleider dient een fluitje te hebben, die zijn beschikbaar bij het wedstrijdsecretariaat. Het is verstandig het fluitje te houden indien je de taak regelmatig op je neemt.

Aanspreekpunten

Bij problemen met teams, leiders, spelers en/of ouders kan dat in eerste instantie gemeld worden bij het wedstrijdsecretariaat op het complex en bij de coördinator, Daniel van Til (06-46135460)

Aanmelden

In de voetbal.nl app vind je linksboven het menu. Klik vervolgens op ‘vrijwilligerstaken’ en klik op ‘mijn taken’. Vink aan of schuif het knopje zodat er een groen knopje/vinkje zichtbaar wordt. Je bent nu ingeschreven als ‘spelbegeleider’, maar je hebt nog niet jouw favoriete tijdstip opgegeven. 

Neem daarvoor contact op met Daniel van Til. Er worden afspraken gemaakt wie ervoor moet gaan zorgen dat de wedstrijden voorzien zijn van een spelbegeleider. Degene die zijn ingedeeld worden door Daniel ingeschreven worden vrijgesteld van verdere vrijwilligerstaken.

Veel plezier!

Scheidsrechters

Korte omschrijving taak (wanneer is de taak goed volbracht)

Het begeleiden van de wedstrijden als scheidsrechter bij de JO11 t/m JO19.

Geldende regels voor betreffende taak

De basispositie van de scheidsrechter is in het veld, dichtbij spelsituaties, maar zonder in de weg te lopen. De shceidsrechter is op de hoogte van de KNVB-voetbalregels.

Beschrijving werkzaamheden

  • Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd betreedt hij/zij het veld om te kijken of de teams aanwezig zijn en stelt zich voor aan de leiders van de betreffende teams. Ivm Corona worden er voorlopig vooraf geen handen geschud door de spelers.
  • Hij/zij zorgt ervoor dat de wedstrijd op het vastgestelde tijdstip begint
  • Vervolgens fluit hij/zij alleen indien het echt nodig is en zorgt dat de spelregels worden nageleefd.
  • Hij/zij zorgt ervoor dat er op de juiste tijdstippen gefloten wordt voor de rust en einde wedstrijd
  • Na de wedstrijd vult de scheidsrechter het wedstrijdformulier zelf in of geeft de uitslag door aan de speeldagcoördinator in het wedstrijdsecretariaat

Hulpmiddelen voor de taak (waar zijn deze vinden op het complex?)

De spelbegeleider dient een fluitje te hebben, die zijn beschikbaar bij het wedstrijdsecretariaat. Het is verstandig het fluitje te houden indien je de taak regelmatig op je neemt. De scheidsrechter haalt bij het wedstrijdsecretariaat ook vlaggen op voor de grensrechters en brengt deze na de wedstrijd weer terug.

Aanspreekpunten

Bij problemen met teams, leiders, spelers en/of ouders kan dat in eerste instantie gemeld worden bij het wedstrijdsecretariaat op het complex.

Kantinepersoneel

Jij hebt bardienst. Superleuk! Wat fijn dat je een handje mee wilt helpen bij Sporting Krommenie. Je bent een van de gastheren/ gastvrouwen van de vereniging, een belangrijke rol dus. Wat verwachten we van je gedurende jouw dienst?

Wat zijn de algemene werkzaamheden tijdens jouw bardienst?

  • Eerst maar eens een schort van Sporting aan. Jouw dienst kan beginnen!
  • Lichten aan, ook van de frisdrank koelkast.
  • Kassa’s aanmelden met knop rechtsboven op de staander.
  • Tv boven de koeling aan voor prijslijst. Afstandsbediening ligt er bovenop.
  • Zorg voor gevulde schappen achter de bar. In het magazijn vind je snoep, chips, koffie en thee, etc. In de koelkast staat frisdank (AA drink en water gaan meestal hard);
  • Houd de bar en kantine continu schoon en ruim;
  • Zet de tafels en de stoelen gezellig neer, maak groepjes en zorg voor zitgedeelte en een “hoge tafel” gedeelte bij de rechter bar. Houd je de tafels lekker schoon gedurende jouw dienst?
  • Check je regelmatig of de toiletten schoon zijn? Zo niet, dan is het fijn hier even wat aan te doen.
  • Zorg voor passende en gezellige muziek – muziekinstallatie naast de koeling. Handleiding van de muziekinstallatie is daar ook aanwezig.
  • Bedien de televisies. Er is vaak wel een sportwedstrijd bezig. Naast de koeling liggen de afstandsbedieningen.
  • Je kunt eventueel kartonnen verpakkingsmateriaal opvouwen en bij de achterdeur kwijt.
  • Heb het vooral ook gezellig met jouw mede kantinedienst vrijwilligers!

PS – Je mag twee consumpties gebruiken per dienst (zie kassa hoe u die afboekt). Alles wat je daarna wilt gebruiken moet je afrekenen.

De kantineregels van Sporting Krommenie

  • Alcohol is verkrijgbaar na op zaterdag na de laatste kinderwedstrijd en op zondag 12.00 uur. Bij jeugdtoernooien wordt in het geheel geen alcohol geschonken.
  • We geven geen glas mee naar buiten. Bij mooi weer gebruiken we plastic bekers. Deze mogen alleen op het terras worden gebruikt en niet langs de velden.
  • We vragen bij twijfel legitimatie aan personen onder de 25 jaar bij verkoop alcohol.
  • Sporting Krommenie werkt met Pin of Sporting pas. Geen Contant geld!
    • Sporting pas opwaarderen zie het kassasysteem hoe dat werkt.
    • Kassa werking staat in een bijlage geplastificeerd. Ligt bij of onder de kassa. Vraag aan de kantine pro of vaste vrijwilliger en/of lees de beschrijving.

Ben jij degene die de Bar- en Keukendienst opstart? Dan doe je het volgende:

  • Kijk hoe druk het voetbalprogramma is voor die dag. Zie magneetbord in de keuken.
  • Bij droog weer kan de verzamelbak voor de plastic flessen naar buiten.
  • In de keuken haal je circa 25 tot 40 tosti’s uit de vriezer. Op zondag kijk je eerst wat er nog in de koeling ligt.
  • Kijk of alles op voorraad staat bij de koffie- en theebar in de kantine. Gaat om theezakjes, suiker, melk etc. Voorraad staat onder de koffiebar of in de voorraad kamer naast de keuken.
  • Plaats de koffiebar naar het midden van de kantine.
  • Bekijk de voorraden qua chips en koeken, etc. en vul waar nodig aan (let op de data!, wat het eerste op moet, moet vooraan staan (FIFO))

Tap en Frisdrank

  • Frisdrank voorraad staat in het magazijn. Blijf de voorraad aanvullen, uiteraard de koele dranken naar voren halen. Er staat ook wat koel bij de biervaten. Als je dat gebruikt, vul je het dan weer aan?
  • Het perfecte biertje tappen? Op bierkanjer.nl kan je een instructiefilmpje vinden laughing
  • Bierviltjes liggen achter de bar en nieuwe staan in het magazijn.
  • Biervat vervangen (500l). Daarvoor is een omschrijving binnenkant van koeling, waarin de tanks staan. We zijn bezig met een filmpje op de website, binnekort online laughing.

Koffie en theebar

  • Koffiekannen voorverwarmen met warm water.
  • Kannen koffie voor de drukke momenten klaarzetten. Koffie kan zo via beide kassa’s verkocht worden. We rekenen 7 koffie voor 8 koppen in een kan.
  • Verkoop koffie en thee uit het apparaat. Apparaat wijst voor zich hoe dat werkt. Kijk op het scherm. Koffie uitgifte is links. Heet water uitgifte is rechts.
  • Tijden zijn rond 9.00 uur 2 of 3 kannen koffie en 1 kan Thee. En rond 10.15 2 of 3 kannen koffie en 1 kan thee. Daarna geen kannen koffie meer nodig maar uitgifte per beker. Bij grote drukte (toernooien etc) er ook met kannen gewerkt worden.

In de keuken

  • Draag je een schort en handschoenen?
  • Bestellingen komen binnen via bar en hangen aan de rail boven het aanrecht.
  • Bij bestellingen voor de keuken komen er twee bonnen uit de kassa. Een voor de klant daar staat kleine tekst en 1 voor de keuken grote tekst. Bon heeft nummer en dat communiceert met de aankoop klant.
  • Bon voor keuken hang je in de rails boven het aanrecht; van rechts naar links.
  • In de vriezers en/of koeling vind je tosti’s, kroketten, patat etc.
  • Uitleg over eten en de bereiding hiervan zie plaatjes boven apparaat.
  • Muffins of ander voorbereid eten mag in de Curver bakken. Broodjes maken we alleen op aanvraag.
  • Voorraad van servetten, bakjes etc in kastje links van frituur.
  • Het tostiapparaat gaat aan op moment van gebruik.
  • Frituurpan en warmhoud bakken moet aangezet en klaargezet worden.
  • Uitleg over frituur, warmhoudbakken en tostiapparaat zie afbeeldingen boven apparaat en in de kantinedienst map. In de au bain-marie bakken (gehaktballen, satésaus, knakworst) moet genoeg water zitten.
  • Ook de gehaktballen moeten klaargezet worden.
  • Persoonlijke hygiëne in keuken zie op kastjes in keuken naast frituur.
  • 1x per dienst even een thermometer in een snack doen om de temperatuur te meten. Zie map.

Ben jij degene die afsluit?

  • Ruim de keuken op en maak de keuken schoon.
  • Zet alle apparatuur uit. Denk vooral aan de frituur. De koeling moet natuurlijk niet uitlaughing.
  • Maak alle tafels en stoelen schoon.
  • Zet alle tafels en stoelen weer klaar voor de zondag op zaterdag. Op zondag graag de stoelen op de tafels.
  • Doe de lichten uit en sluit af.
  • De sleutel gaat mee naar huis met een vaste medewerker of kantine prof.

Dank je wel dat je mee wilde helpen. We hopen dat je het leuk vond om te doen. We zien je graag weer terug bij jouw volgende dienst!

Teambegeleiders/coaches

Korte omschrijving taak (wanneer is de taak goed volbracht)

Als teamleider zorg je ervoor dat het team compleet en op tijd aanwezig is. Daarnaast maak je een opstelling en ben je verantwoordelijk voor het coaches van het team tijdens de wedstrijd.

Geldende regels voor betreffende taak

De positie van de teamleider is langs het veld aan de zijkant ongeveer halverwege het veld. Vanaf die plek kan hij het team het beste coachen en heeft hij goed overzicht over het hele veld.

Beschrijving werkzaamheden

  • Het aanmaken van de teamapp met de ouders (en/of spelers) waarin alle communicatie plaatsvindt

  • Enkele dagen voor de wedstrijd aangeven hoe laat en waar iedereen aanwezig dient te zijn en vragen of iedereen erbij is. Indien er te weinig spelers overblijven kan hij contact opnemen met de coördinator om te bepalen waar invallers vandaan gehaald kunnen worden

  • Op de wedstrijddag het team bij elkaar nemen voor de wedstrijd en een bespreking houden waarbij opstelling en de taken in het veld worden besproken

  • Er zal nagegaan moeten worden of er een scheidsrechter is en zo niet zal je een teamouder moeten vragen om te fluiten

  • Tijdens de wedstrijd dien je de wissels door te voeren en het team te coachen

  • Na afloop van thuiswedstrijden moet je de uitslag doorgeven bij het wedstrijdsecretariaat

  • Als er zaken zijn in de wedstrijd die wellicht extra aandacht behoeven tijdens de trainingen kan dat aangegeven worden bij de trainers en/of coördinator

Hulpmiddelen voor de taak (waar zijn deze vinden op het complex?)

Aan het begin van het seizoen krijg je een net met 2 of 3 ballen van de club. Die kunnen gebruikt worden om mee in te schieten en de wedstrijden mee te spelen.

Aanspreekpunten

Bij problemen met teams, spelers en/of ouders kan dat in eerste instantie gemeld worden bij het wedstrijdsecretariaat op het complex en bij de coördinator van de betreffende leeftijdscategorie.

Speeldagcoördinatoren

Coördinator

Als coördinator bent u het aanspreekpunt voor de club en de bezoekend teams.

Tijden

De ochtend start om 07.30 uur & de middag om 12:30. De toegang tot het wedstrijdsecretariaat kan d.m.v. de sleutel op te halen bij de bar in de kantine. Deze word later overgedragen aan de middag coördinator. Tevens haalt u meteen de muntjes voor de scheidsrechter op bij de bar.

Limonade

Er word limonade in een kan gemaakt volgens de verhouding zoals op de limonade tank is aangegeven. De voorraad limonade kan bij de kantine worden gehaald. Indien er een hulp aangewezen is kan deze de bekertjes met limonade vullen en zet ze in de rekken die daar voor bedoeld zijn. Het is afhankelijk van het aantal thuiswedstrijden hoeveel keer het maken van limonade kannen herhaald moet worden. De rekken met limonade worden in de rust afgegeven aan de teams.

Thee

De senioren kunnen thee krijgen als dit gewenst is. Voor thee moet de grote waterketel gevuld worden. Aan de buitenkant zit een maatbuisje met een balletje erin, 1 streepje is genoeg voor 1 team. In de theeketel moeten 2 theezakjes gedaan worden en deze moeten 10 minuten voor het rustsignaal gevuld zijn met water. De theeketels moeten na de rust van de senioren omgespoeld worden en omgekeerd op het aanrecht worden gezet.

Doelen

De doeltjes op veld 1 en de losse doeltjes staan al los bij aankomst op de club. Aan het eind van de dag moeten deze gecontroleerd worden of zij weer op slot staan. De sleutel voor de sloten hangt in het kluisje in het wedstrijdsecretariaat.

Hoekvlaggen

De hoekvlagen staan bij aankomst al op de velden. Doorgeven aan de aanvoerders c.q. leiders van de thuis spelende teams die de laatste wedstrijd op een veld spelen dat de hoekvlaggen opgehaald moeten worden en in het ballenhok opgeruimd moeten worden. De speeldag coördinator doet, als alle vlaggen opgeruimd zijn, het ballenhok op slot. De sleutel hangt in het kluisje in het secretariaat.

Verzorging

In het secretariaat ligt een kleine verbanddoos in het keukenblok, en in de gang tegenover het secretariaat hangt de grote verbanddoos en de AED. Een ijspack is op te halen in de kantine.

Sleutels

De teams moeten zich melden bij het loket, en krijgen daar een sleutel van een locker. Indien er een kleedkamer is aangewezen aan een team staat dat op het overzicht wat klaar ligt in het secretariaat.

De sleutels met de grote labels zijn voor de lockers, de sleutels met het kleine rode labeltjes zijn voor de kleedkamers. Er wordt aan de leiders c.q. aanvoerder altijd een borg gevraagd van min €5,- per sleutel. De sleutels hangen in het kluisje in het secretariaat. Dit kastje kun je alleen openen met een code. Deze code mag niet aan derden gegeven worden.

Scheidsrechters

De scheidsrechters kunnen zich verkleden in de twee daarvoor bestemde kleedkamers (met gele deur en sleutel met gele label) De scheidsrechters kunnen in de rust in het wedstrijdsecretariaat komen om daar hun drankje te nuttigen. Dit kan gehaald worden met een muntje die het geldbakje liggen. Het is per scheidsrechter verschillend wat zij willen hebben. Er mogen door de scheidsrechters géén tassen e.d. meer in het wedstrijdsecretariaat gezet worden. Deze blijven in de kleedkamers.

Kledingverkoop

Er mag door de speeldag coördinatoren géén kleding verkocht worden. Kleding kan op zaterdag aangeschaft worden bij Peter Hartland.

Controle

Het is wenselijk als er tijdens de wedstrijden regelmatig iemand door de gang loopt om even de kleedkamers en lockers te controleren. Zo kunnen we bij vernielingen zo snel mogelijk handelen.

Ook tijdens de wedstrijden de gang aanvegen indien dit nodig is.

Na afloop van het wedstrijdprogramma moeten alle kleedkamers nagelopen worden, de rommel opgeruimd worden en de deuren op slot gedaan worden en de gang worden geveegd

Aanwezigheid

Het is de bedoeling dat er in het wedstrijdsecretariaat alleen mensen komen die op dat moment ook daadwerkelijk iets moeten doen zoals aanvoerders, leiders, scheidsrechters. Overige personen het liefst zoveel mogelijk buiten het secretariaat houden.

Einde speeldag

De speeldag coördinator dienst is klaar als alle teams weg zijn uit de kleedkamers en iedereen het kleedkamer gedeelte verlaten heeft. De deur van het wedstrijdsecretariaat moet dan op slot worden gedaan met de sleutel van de speeldag coördinator bos. De bos wordt ingeleverd achter de bar inclusief de overgebleven muntjes.

Commissielid

We hebben binnen Sporting Krommenie diverse commissie. In zo’n commissie houd je je vooral bezig met de organisatorische kant van de vereneniging. Denk aan inkoop voor de kantine, sponsoring, aanstellen trainers, op orde houden van de financiële huisihouding enzovoort. Het is allemaal even belangrijk en er zijn altijd mensen nodig. Per commissie kom je meestal minimaal zo’n 10 keer per jaar bij elkaar om nieuwe initiatieven en uitgezette acties te bespreken. Wil je meer weten, stel dan je vraag bij vrijwilliger@sportingkrommenie.nl. 

Je kunt je voor de volgende commissies aanmelden

  • Bestuur (voorzitter, penningmeester, secretaris)
  • Commissie Respect (afhandelen incidenten)
  • Vertrouwenspersoon
  • Evenementencommissie
  • Jeugdcommissie
  • Seniorencommissie
  • Kantinecommissie
  • Ledenadministratie
  • Sponsorcommissie
  • Technische commissie (aanstellingsbeleid trainers)
  • Vrijwilligerscommissie
  • Informatievoorziening (hoe organiseren wij onze informatiestromen)
  • Communicatie (fotograaf, schrijver, website beheerder, social media beheerder)
  • Terrein/opstalcommissie

Je kunt je via het aanmeldformulier op deze pagina aanmelden voor een commissie.

Gemak dient de vrijwilliger

We proberen het voor jou als vrijwilliger zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo vind je op deze site uitleg over de vrijwilligerstaken. Ook willen we overal een aantal vaste medewerkers aan elke taak koppelen, die iedereen kunnen begeleiden. We werken er hard aan om dit mogelijk te maken. En als het nodig is om even bij elkaar te komen, dan doen we dat ook, zoals bij de open kantine avond.

Misschien gaat het ons ook lukken een mooie prijs beschikbaar te stellen en die aan het einde van het seizoen te verloten onder de vrijwlligers. Tussendoor willen we de vrijwilliger ook in het zonnetje zetten. Kortom, er zijn nog plannen voldoende! Heb je zelf ideeën, dan kun je altijd contact opnemen met vrijwilliger@sportingkrommenie.nl.

Betrokkenheid!

Maar kun je een dienst niet afkopen dan? Degene die dat graag willen, zijn niet erg betrokken bij Sporting Krommenie. Bovendien krijgt de club dan extra geld, maar heeft het nog steeds geen mensen. Het inhuren van mensen brengt weer allerlei administratieve zaken met zich mee. Daar kiezen we als club niet voor!

Twee jaar geleden experimenteerden we met verplichte bardiensten. En wat bleek? Iedereen vond het leuk en gezellig!

Tot ziens bij onze gezellige vereniging!

 

De Vrijwilligerscoördinatie

Henk Heinhuis

Paul Verveen

Marco Kuster

AANMELDEN COMMISSIE

Ik heb interesse in de volgende commissie (meerdere antwoorden mogelijk)

14 + 3 =